- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana gruba (nie błyskawiczna) | 2 szklanki |
masło | 2 łyżki |
papryka czerwona | 3 |
bakłażan | 1 |
cebula | 2 |
oliwa | pół szklanki |
pomidory | 3 |
czosnek | 3 ząbki |
sól i pieprz do smaku | |
ulubione zioła | do smaku |
Pokroić bakłażana w plastry, posypać solą, położyć na sicie. W szerokim rondlu o grubym dnie zagotować 5 szklanek wody z 2 łyżeczkami soli, wsypać kaszę cienkim strumieniem, energicznie mieszając (najlepiej rózgą). Gotować na małym ogniu 40 minut, często mieszając. W tym czasie, opłukać i oczyścić warzywa. Pokroić w plasterki w ćwiartki. i cebule i papryki. Bakłażany osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić plasterki na ćwiartki. Pomidory pokroić w półplasterki. Usmażyć na oliwie bakłażany, paprykę i cebulę. Ugotowana kaszę zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem. Wlać ugotowana kaszę (po chwili zastygnie). Ułożyć na kaszy warzywa. Zdjąć boki tortownicy. Podawać na ciepło lub na zimno.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...