Polenta z serami i szpinakiem

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza kukurydziana 200g
szpinak 500g
masło 2 łyżki
mozzarella 100g
gorgonzola 100g
Parmezan tarty 50g
Cheddar 50g
czosnek rozgnieciony 2 ząbki
gałka muszkatołowa szczypta
sól i pieprz
Dla miłośników pizzy trzy sery ta polenta może być miłą odmianą.

Zagotować litr osolonej wody. Ugotować kaszę (patrz: rady – jak gotować kaszę kukurydzianą). Ugotowaną kaszę z masłem i startym cheddarem. Wylać do płaskiej formy, przykryć folią i zostawić na kilka minut do zastygnięcia. Świeży szpinak opłukać i nie strząsając wody włożyć do rondla. Postawić na ogniu na kilka minut aż opadnie a woda wyparuje. Doprawić szpinak roztartym czosnkiem i gałką – nie solić. Pokroić polentę w romby lub kwadraty. Ułożyć na blaszce. Na kawałkach polenty ułożyć szpinak, posypać startą mozarellą i pokruszona gorgonzolą. Wstawić na kilka minut do piekarnika z funkcją grzanie od góry, aby sery się roztopiły. Wyjąć posypać tartym parmezanem. Uwaga: jeśli chcemy otrzymać delikatniejszy smak używamy samej mozarelli bez gorgonzoli.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.