Polenta z serami i szpinakiem
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 200g |
szpinak | 500g |
masło | 2 łyżki |
mozzarella | 100g |
gorgonzola | 100g |
Parmezan tarty | 50g |
Cheddar | 50g |
czosnek rozgnieciony | 2 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz |
Zagotować litr osolonej wody. Ugotować kaszę (patrz: rady – jak gotować kaszę kukurydzianą). Ugotowaną kaszę z masłem i startym cheddarem. Wylać do płaskiej formy, przykryć folią i zostawić na kilka minut do zastygnięcia. Świeży szpinak opłukać i nie strząsając wody włożyć do rondla. Postawić na ogniu na kilka minut aż opadnie a woda wyparuje. Doprawić szpinak roztartym czosnkiem i gałką – nie solić. Pokroić polentę w romby lub kwadraty. Ułożyć na blaszce. Na kawałkach polenty ułożyć szpinak, posypać startą mozarellą i pokruszona gorgonzolą. Wstawić na kilka minut do piekarnika z funkcją grzanie od góry, aby sery się roztopiły. Wyjąć posypać tartym parmezanem. Uwaga: jeśli chcemy otrzymać delikatniejszy smak używamy samej mozarelli bez gorgonzoli.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.