- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 200g |
szpinak | 500g |
masło | 2 łyżki |
mozzarella | 100g |
gorgonzola | 100g |
Parmezan tarty | 50g |
Cheddar | 50g |
czosnek rozgnieciony | 2 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól i pieprz | |
Zagotować litr osolonej wody. Ugotować kaszę (patrz: rady – jak gotować kaszę kukurydzianą). Ugotowaną kaszę z masłem i startym cheddarem. Wylać do płaskiej formy, przykryć folią i zostawić na kilka minut do zastygnięcia. Świeży szpinak opłukać i nie strząsając wody włożyć do rondla. Postawić na ogniu na kilka minut aż opadnie a woda wyparuje. Doprawić szpinak roztartym czosnkiem i gałką – nie solić. Pokroić polentę w romby lub kwadraty. Ułożyć na blaszce. Na kawałkach polenty ułożyć szpinak, posypać startą mozarellą i pokruszona gorgonzolą. Wstawić na kilka minut do piekarnika z funkcją grzanie od góry, aby sery się roztopiły. Wyjąć posypać tartym parmezanem. Uwaga: jeśli chcemy otrzymać delikatniejszy smak używamy samej mozarelli bez gorgonzoli.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...