Polenta z owczym serem i żurawiną
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 200g |
twardy, ostry owczy lub kozi ser | 100g |
masło | 50g |
Konfitura żurawinowa lub z borówek | 8 łyżek |
sól do smaku |
Zagotować litr wody z łyżeczką soli. Wsypać wąskim strumieniem kaszę, energicznie mieszając rózgą. Gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając lub ugotować na parze (patrz: rady – gotowanie kaszy kukurydzianej). Posmarować masłem małą prostokątną formę. Zdjąć ugotowaną polentę z ognia, wmieszać resztę masła. Rozsmarować w foremce. Przykryć kaszę folią i odstawić do wystygnięcia. Zimną kaszę wyjąć z blaszki, odwracając ja do góry dnem. Pokroić w kwadraty lub trójkąty. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę. Położyć na niej kawałki polenty, posypać startym serem. Zapiekać w temperaturze 200 C aż ser zacznie się lekko rumienić. Podawać z żurawinami lub borówkami oraz gałązkami tymianku jako danie wegetariańskie, gorącą przekąskę lub dodatek do mięsa.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.