- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 200g |
twardy, ostry owczy lub kozi ser | 100g |
masło | 50g |
Konfitura żurawinowa lub z borówek | 8 łyżek |
sól do smaku | |
Zagotować litr wody z łyżeczką soli. Wsypać wąskim strumieniem kaszę, energicznie mieszając rózgą. Gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając lub ugotować na parze (patrz: rady – gotowanie kaszy kukurydzianej). Posmarować masłem małą prostokątną formę. Zdjąć ugotowaną polentę z ognia, wmieszać resztę masła. Rozsmarować w foremce. Przykryć kaszę folią i odstawić do wystygnięcia. Zimną kaszę wyjąć z blaszki, odwracając ja do góry dnem. Pokroić w kwadraty lub trójkąty. Wyłożyć papierem do pieczenia blachę. Położyć na niej kawałki polenty, posypać startym serem. Zapiekać w temperaturze 200 C aż ser zacznie się lekko rumienić. Podawać z żurawinami lub borówkami oraz gałązkami tymianku jako danie wegetariańskie, gorącą przekąskę lub dodatek do mięsa.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...