Polenta z grzybami
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 100g |
Parmezan tarty | 50g |
masło | 25g |
grzyby (prawdziwki, boczniaki, pieczarki) | 400g |
cebula | 1 |
masło klarowane do smażenia lub olej | |
natka pietruszki | spora garść |
sól i pieprz |
Zagotować pól litra wody. Dodać ¼ łyżeczki soli. Do wrzątku wsypać powoli kaszę, energicznie mieszając rózgą. Przykryć i gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając w trakcie kilak razy. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić cebule na klarowanym maśle lub oleju, dodać grzyby, usmażyć. Zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Wylać polentę na blaszkę posmarowana olejem lub klarowanym masłem, przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Pokroić polentę w romby lub kwadraty, podsmażyć na klarowanym maśle lub oleju, obłożyć grzybami i podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Uwaga: do tego dania nie nadaje się błyskawiczna kaszka kukurydziana dla niemowląt!
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.