- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 100g |
Parmezan tarty | 50g |
masło | 25g |
grzyby (prawdziwki, boczniaki, pieczarki) | 400g |
cebula | 1 |
masło klarowane do smażenia lub olej | |
natka pietruszki | spora garść |
sól i pieprz | |
Zagotować pól litra wody. Dodać ¼ łyżeczki soli. Do wrzątku wsypać powoli kaszę, energicznie mieszając rózgą. Przykryć i gotować na malutkim ogniu 40 minut, mieszając w trakcie kilak razy. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić cebule na klarowanym maśle lub oleju, dodać grzyby, usmażyć. Zdjąć kaszę z ognia, dodać masło i starty parmezan. Dokładnie wymieszać. Wylać polentę na blaszkę posmarowana olejem lub klarowanym masłem, przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Pokroić polentę w romby lub kwadraty, podsmażyć na klarowanym maśle lub oleju, obłożyć grzybami i podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Uwaga: do tego dania nie nadaje się błyskawiczna kaszka kukurydziana dla niemowląt!
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...