Plince z pomoćką

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Na plince:
ogonówka 100 g
ziemniaki 1 kg
jajka 3
duża cebula 1
mąka 1/2 szklanki
sól i pieprz
na pomoćkę:
twaróg tłusty 250 g
śmietana 18% 3 łyżki
mleko 1/2 szklanki
czosnek granulowany
Oto mazurski przepis z gospody „Pod Czarnym Łabędziem”.

Ziemniaki obrać zetrzeć, cebulę obrać i zemleć razem z ziemniakami. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę i przyprawy do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Ogonówkę pokroić w plastry i podsmażyć. Usmażone placki przełożyć podsmażona ogonówką. Pomoćka – twarożek, śmietanę oraz mleko wyrabiać widelcem a następnie doprawić do smaku.
Usmażone placki przełożone podsmażoną ogonową okrasić przygotowaną pomoćką.


Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.