Plince z pomoćką
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Na plince: | |
ogonówka | 100 g |
ziemniaki | 1 kg |
jajka | 3 |
duża cebula | 1 |
mąka | 1/2 szklanki |
sól i pieprz | |
na pomoćkę: | |
twaróg tłusty | 250 g |
śmietana 18% | 3 łyżki |
mleko | 1/2 szklanki |
czosnek granulowany |
Oto mazurski przepis z gospody „Pod Czarnym Łabędziem”.
Ziemniaki obrać zetrzeć, cebulę obrać i zemleć razem z ziemniakami. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę i przyprawy do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Ogonówkę pokroić w plastry i podsmażyć. Usmażone placki przełożyć podsmażona ogonówką. Pomoćka – twarożek, śmietanę oraz mleko wyrabiać widelcem a następnie doprawić do smaku.
Usmażone placki przełożone podsmażoną ogonową okrasić przygotowaną pomoćką.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.