placuszki ziemniaczane z grzybami

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 6 średnich
jajko 2 szt
mąka 4 łyżki
sól szczypta
pieprz szczypta
olej kilka łyżek
śmietana 200 ml
pieczarki 30 dag
cebula 1 duża

Obrane ziemniaki utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Dosmaczyć pieprzem i solą. Smażyć na rozgrzanym oleju.

W międzyczasie umyć, obrać i pokroić pieczarki oraz cebulę. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię w kolejności cebula, a po kilku minutach pieczarki. Wszystko dusić na umiarkowanym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodać sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą wystarczająco miękkie, a woda wyparuje dodać pozostałą śmietanę i mieszać chwilę. Ponownie dosmaczyć, o ile jest taka potrzeba. Tak przygotowany farsz nakładać na usmażone placuszki.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.