Placuszki gryczane z kurkami

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka gryczana szklanka
jajka 2
kefir lub maślanka ok. pół szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
tymianek suszony 1 łyżeczka
olej do ciasta 2 łyżki
olej do smażenia placków
kurki 300 g
cebula 1 duża
wiono białe 3/4 szklanki
oliwa 4 łyżki
natka pietruszki pęczek
skórka z 1 cytryny
masło zimne 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Genialna przekąska nie tylko dla wegetarian i osób uczulonych na gluten. Najlepiej przyrządzić ze świeżo zebranych kurek.

Wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i tymiankiem. Dodać jajka wymieszane z ½ szklanki kefiru lub maślanki i 2 łyżkami oleju, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać kefiru, jeżeli za rzadkie dosypać trochę mąki.  Zanurzyć kawałek zwiniętego ręcznika papierowego w oleju i dokładnie posmarować nim gorącą patelnię. Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor obracając je dwukrotnie podczas smażenia. Przed każdą partią placków smarować patelnię olejem. Gotowe placki trzymać w cieple.

Kurki oczyścić. Można to zrobić na sucho twardym pędzelkiem i suchą szmatką, co niestety jest bardzo czasochłonne, ale za to grzyby nie nasączają się wodą. Jeżeli grzyby są bardzo brudne, trzeba je najpierw oczyścić na sucho a następnie włożyć do miski z zimną wodą, wsypać do niej 2 łyżki gruboziarnistej soli i ręką mieszać grzyby w wodzie z solą. Następnie zbierać rękoma lub durszlakiem grzyby z powierzchni wody, pozostawiając piasek i zabrudzenia na dnie miski. Sól działa na grzyby jak lekki pilling, oczywiście do czasu,  aż się nie rozpuści. Osączyć grzyby na sicie i osuszyć ściereczką. Cebulę obrać, posiekać. Wsypać do dużej patelni, dolać oliwę i zeszklić, dodać osuszone grzyby, zwiększyć płomień i podsmażać grzyby mieszając przez 5-7 minut. Dolać wino, wsypać skórkę z cytryny, gotować mieszając aż większość płynu odparuje. Doprawić solą, sporą ilością pieprzu, dodać  zimne masło i posiekaną natkę, zamieszać, odstawić na chwilę.

Podawać kurki na ciepłych plackach.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.