- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka gryczana | szklanka |
jajka | 2 |
kefir lub maślanka | ok. pół szklanki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | 1 łyżeczka |
tymianek suszony | 1 łyżeczka |
olej do ciasta | 2 łyżki |
olej do smażenia placków |
kurki | 300 g |
cebula | 1 duża |
wiono białe | 3/4 szklanki |
oliwa | 4 łyżki |
natka pietruszki | pęczek |
skórka z 1 cytryny | |
masło zimne | 1 łyżka |
sól i pieprz do smaku | |
Wymieszać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i tymiankiem. Dodać jajka wymieszane z ½ szklanki kefiru lub maślanki i 2 łyżkami oleju, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest za gęste dolać kefiru, jeżeli za rzadkie dosypać trochę mąki. Zanurzyć kawałek zwiniętego ręcznika papierowego w oleju i dokładnie posmarować nim gorącą patelnię. Smażyć niewielkie placuszki na złoty kolor obracając je dwukrotnie podczas smażenia. Przed każdą partią placków smarować patelnię olejem. Gotowe placki trzymać w cieple.
Kurki oczyścić. Można to zrobić na sucho twardym pędzelkiem i suchą szmatką, co niestety jest bardzo czasochłonne, ale za to grzyby nie nasączają się wodą. Jeżeli grzyby są bardzo brudne, trzeba je najpierw oczyścić na sucho a następnie włożyć do miski z zimną wodą, wsypać do niej 2 łyżki gruboziarnistej soli i ręką mieszać grzyby w wodzie z solą. Następnie zbierać rękoma lub durszlakiem grzyby z powierzchni wody, pozostawiając piasek i zabrudzenia na dnie miski. Sól działa na grzyby jak lekki pilling, oczywiście do czasu, aż się nie rozpuści. Osączyć grzyby na sicie i osuszyć ściereczką. Cebulę obrać, posiekać. Wsypać do dużej patelni, dolać oliwę i zeszklić, dodać osuszone grzyby, zwiększyć płomień i podsmażać grzyby mieszając przez 5-7 minut. Dolać wino, wsypać skórkę z cytryny, gotować mieszając aż większość płynu odparuje. Doprawić solą, sporą ilością pieprzu, dodać zimne masło i posiekaną natkę, zamieszać, odstawić na chwilę.
Podawać kurki na ciepłych plackach.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...