Placki ziemniaczne z łososiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
zmiemniaki 1 kg
cebula 2 małe
jajka 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej lub smalec do smażenia
łosoś wędzony w grubych plastrach 300 g
czerowna cebula 1
ogórki kiszone 5-6
Oto luksusowa wersja placków ziemniaczanych. Idealne na post.

Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki pokroić w plasterki. Na plackach układać plastry łososia, dekorować piórkami cebuli i plasterkami ogórka.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.