Placki ziemniaczne z łososiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
zmiemniaki | 1 kg |
cebula | 2 małe |
jajka | 2 |
mąka pszenna | 2-3 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
olej lub smalec do smażenia | |
łosoś wędzony w grubych plastrach | 300 g |
czerowna cebula | 1 |
ogórki kiszone | 5-6 |
Oto luksusowa wersja placków ziemniaczanych. Idealne na post.
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Cebulę pokroić w piórka. Ogórki pokroić w plasterki. Na plackach układać plastry łososia, dekorować piórkami cebuli i plasterkami ogórka.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.