Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Dodawać kolejno mąkę, jajko, 3/4 posiekanego wcześniej koperku, sól i pieprz do smaku. Na rozgrzanym oleju nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć na złoty kolor. Chcąc odsączyć nadmiar tłuszczu, początkowo układać na ręczniku papierowym. Podawać z posypanym koperkiem oraz śmietaną.
placki ziemniaczane z koperkiem
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 05 kg |
mąka pszenna | 2 łyżki |
jajka | 1 |
cebula | 1 |
świeży koperek | garść |
sól | 1/2 łyżeczki |
pieprz | 1/2 łyżeczki |
śmietana 18 | 100 g |
olej | 2 łyżki |