Placki ziemniaczane z kawiorem
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
cebula | 1 |
jajka | 1 |
mąka | 2 łyżki |
olej do smażenia |
kawior | 200g |
śmietana | 200ml |
jajka przepiórcze | 5 |
cyrtyny do podania | |
sól i pieprz |
Banalne placki ziemniaczane nabierają blasku podane z kawiorem.
Ugotować jajka przepiórce na twardo. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach. Jeśli ziemniaki są bardzo mokre, odcisnąć na sicie nadmiar soku. Wymieszać z mąką i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Kłaść na plackach kleksy śmietanki, połówki jajek i kawior. Podawać z cząstkami cytryny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.