Placki ziemniaczane inaczej

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1/2 kg
jajka 2
jogurt lub kefir 1łyżka
mąka 1łyżka
olej do smażenia
sól i pieprz
omasta:
śmietana 22% 4 łyżki
kawior 50g
cyrtyna do podania
Placki ziemniaczane ze śmietaną lub – co w niektórych budzi zgrozę – posypane cukrem to standard. Łatwo jednak to proste danie zmienić w wykwintną przekąskę.

Ziemniaki, obrać, umyć zetrzeć na tarce o drobnych otworach razem z cebulą. Zmiksować z jajkami, mąką, kefirem. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na gorącym oleju z dwóch stron. Podawać natychmiast ze śmietaną i kawiorem. Dodatkowo cząsteczka cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.