Placki z kaszy pęczak i ziaren pszenicy

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ugotowana kasza pęczak 1 szklanka
ugotowane ziarna pszenicy 1 szklanka
serek wiejski 2
szczypiorek
mąka żytnia 4 łyżki
starty ser np. ementaler pół szklanki
uprażone nasiona słonecznika 1/3 szklanki
jajko 1
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę na szybki, tani i smaczny obiad!

Ziarna pszenicy moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować kaszę i ziarna pszenicy. Serki wiejskie odsączyć. Szczypiorek posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na placki wymieszać razem. Placki smażyć na rozgrzanym ogniu. Podawać z kwaśną śmietaną. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.