Placki z kaszy pęczak i ziaren pszenicy
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ugotowana kasza pęczak | 1 szklanka |
ugotowane ziarna pszenicy | 1 szklanka |
serek wiejski | 2 |
szczypiorek | |
mąka żytnia | 4 łyżki |
starty ser np. ementaler | pół szklanki |
uprażone nasiona słonecznika | 1/3 szklanki |
jajko | 1 |
sól i pieprz do smaku | |
olej do smażenia |
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę na szybki, tani i smaczny obiad!
Ziarna pszenicy moczyć przez noc. Następnego dnia ugotować kaszę i ziarna pszenicy. Serki wiejskie odsączyć. Szczypiorek posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na placki wymieszać razem. Placki smażyć na rozgrzanym ogniu. Podawać z kwaśną śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.