- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
bataty | 1 kilogram |
sól | szczypta |
mąka | 2-3 łyżki |
jajko | 1 sztuka |
masło klarowane | 3-5 łyżek |
Placki ze słodkich ziemniaków są doskonałą alternatywą dla tych tradycyjnych. Niewątpliwą zaletą jest duża zawartość cukru w batatach, która powoduje, że placki karmelizują się na brzegach.
Bataty utrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać jajko, mąkę i sól. Smażyć na klarowanym maśle.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...