Placki dyniowe
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia (najlepiej mięsista typu hokkaido) | ok. 1 kg |
jajka | 2 |
mąka | ok. 1 szklanki |
śmietana | ok. 3 łyżki |
parmezan | 50 g |
imbir świeży | ok. 1,5 cm |
sól | 1/2 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
pieprz | |
olej do smażenia |
Pyszna jesienna przekąska, która posmakuje każdemu!
Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy dyni hokkaido nie obieramy ze skórki). Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze śmietaną i dynią. Dodać sól, starty imbir, gałkę, starty parmezan. Wymieszać z mąką. Dodać pianę i wymieszać. Smażyć placuszki z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Osączać na papierze. Podawać z sałatą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.