- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dynia (najlepiej mięsista typu hokkaido) | ok. 1 kg |
jajka | 2 |
mąka | ok. 1 szklanki |
śmietana | ok. 3 łyżki |
parmezan | 50 g |
imbir świeży | ok. 1,5 cm |
sól | 1/2 łyżeczki |
gałka muszkatołowa | 1/4 łyżeczki |
pieprz | |
olej do smażenia | |
Dynię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy dyni hokkaido nie obieramy ze skórki). Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ze śmietaną i dynią. Dodać sól, starty imbir, gałkę, starty parmezan. Wymieszać z mąką. Dodać pianę i wymieszać. Smażyć placuszki z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Osączać na papierze. Podawać z sałatą.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...