Placki drobiowo-warzywne
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z kurczaka podwójny | 1 |
sok z 1 cytryny | |
cukinia | 1 |
papryka słodka | 1 łyżeczka |
oregano suszone | 2 łyżeczki |
kukurydza z puszki (niekoniecznie) | pół szklanki |
mąka | 1,5 szklanki |
soda | 2/3 łyżeczki |
jajka | 1 |
sól | 2 łyżczki |
olej lub oliwa do smażenia | pół szklanki |
papryka czerowona | 1 |
Znakomity, lekki obiad lub ciepła kolacja.
Pierś kurczaka pokroić w drobne kawałeczki. Sok z cytryny wymieszać z jedną łyżeczką soli, słodką papryką i oregano. Wymieszać kurczaka z pastą z soku z cytryny i wstawić do lodówki na pół godziny. Paprykę i cukinię pokroić w kosteczkę. Sodę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Zmiksować mąkę ze szklanką wody, łyżeczką soli, jajkiem i rozpuszczoną sodą. Dodać kurczaka, cukinię, paprykę i kukurydzę. Smażyć na oleju placki z dwóch stron na złoto. Uwaga: placki można zrobić z różnych warzyw. Trzeba tylko pamiętać aby drobno je pokroić a te twardsze zeszklić przed dodaniem do ciasta. Można też zastąpić oregano świeżą, posiekaną natką pietruszki. Placuszki najlepiej smakują z surówką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.