- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filet z kurczaka podwójny | 1 |
sok z 1 cytryny | |
cukinia | 1 |
papryka słodka | 1 łyżeczka |
oregano suszone | 2 łyżeczki |
kukurydza z puszki (niekoniecznie) | pół szklanki |
mąka | 1,5 szklanki |
soda | 2/3 łyżeczki |
jajka | 1 |
sól | 2 łyżczki |
olej lub oliwa do smażenia | pół szklanki |
papryka czerowona | 1 |
Pierś kurczaka pokroić w drobne kawałeczki. Sok z cytryny wymieszać z jedną łyżeczką soli, słodką papryką i oregano. Wymieszać kurczaka z pastą z soku z cytryny i wstawić do lodówki na pół godziny. Paprykę i cukinię pokroić w kosteczkę. Sodę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Zmiksować mąkę ze szklanką wody, łyżeczką soli, jajkiem i rozpuszczoną sodą. Dodać kurczaka, cukinię, paprykę i kukurydzę. Smażyć na oleju placki z dwóch stron na złoto. Uwaga: placki można zrobić z różnych warzyw. Trzeba tylko pamiętać aby drobno je pokroić a te twardsze zeszklić przed dodaniem do ciasta. Można też zastąpić oregano świeżą, posiekaną natką pietruszki. Placuszki najlepiej smakują z surówką.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...