Placek ze śliwkami i kruszonką

Rozrobić drożdże mlekiem i cukrem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. W tym czasie zagnieśc wszystkie składniki kruszonki. Wstawić kruszonkę do lodówki. Mąkę posiekać z masłem. Dodać podrośnięte drożdże, łyżeczkę soli, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyć słiwki i podzielić na połówki, usuwając pestki. Na stolicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto. Dużą blachę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ułozyć ciasno śliwki skórkami do góry, posypać kruszonką, Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 100 g
masło 100 g
drożdże świeże 50 g
mleko 2% 2 łyżki
śmietana 22% 2-3 łyżki
cukier 100 g
żółtka 2
śliwki węgierki ok. 1 kg
Na kruszonkę:
Z tej proporcji wychodzi ogromna blacha pysznego ciasta.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.