Placek ze śliwkami i kruszonką
Rozrobić drożdże mlekiem i cukrem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. W tym czasie zagnieśc wszystkie składniki kruszonki. Wstawić kruszonkę do lodówki. Mąkę posiekać z masłem. Dodać podrośnięte drożdże, łyżeczkę soli, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyć słiwki i podzielić na połówki, usuwając pestki. Na stolicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto. Dużą blachę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ułozyć ciasno śliwki skórkami do góry, posypać kruszonką, Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 100 g |
masło | 100 g |
drożdże świeże | 50 g |
mleko 2% | 2 łyżki |
śmietana 22% | 2-3 łyżki |
cukier | 100 g |
żółtka | 2 |
śliwki węgierki | ok. 1 kg |
Na kruszonkę: |
Z tej proporcji wychodzi ogromna blacha pysznego ciasta.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.