Rozrobić drożdże mlekiem i cukrem. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem. W tym czasie zagnieśc wszystkie składniki kruszonki. Wstawić kruszonkę do lodówki. Mąkę posiekać z masłem. Dodać podrośnięte drożdże, łyżeczkę soli, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyć słiwki i podzielić na połówki, usuwając pestki. Na stolicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto. Dużą blachę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ułozyć ciasno śliwki skórkami do góry, posypać kruszonką, Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 100 g |
masło | 100 g |
drożdże świeże | 50 g |
mleko 2% | 2 łyżki |
śmietana 22% | 2-3 łyżki |
cukier | 100 g |
żółtka | 2 |
śliwki węgierki | ok. 1 kg |
Na kruszonkę: | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...