Placek z truskawkami
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 5 |
mąka | 250 g |
cukier | 250 g |
masło | 250 g |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | ćwierć łyżeczki |
truskawki | 1 kg |
masło lub papier do pieczenia |
To chyba najszybsze i najłatwiejsze ciasto z truskawkami. Smakuje świetnie.
Umyć truskawki, osączyć dokładnie, odszypułkować. Większe pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek. Cukier utrzeć z miękkim masłem. Dodać po jednym żółtku. Zmiksować na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Wmieszać mąkę z proszkiem do masy. Ubić białka na pianę. Wmieszać do masy z mąką 1/3 piany a potem resztę. Dokładnie, delikatnie wymieszać. Sporą blachę lub dużą tortownicę wyłożyć papierem lub posmarować masłem. Wlać ciasto i posypać truskawkami. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Sprawdzić patyczkiem. Podawać po ostudzeniu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.