- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 5 |
mąka | 250 g |
cukier | 250 g |
masło | 250 g |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | ćwierć łyżeczki |
truskawki | 1 kg |
masło lub papier do pieczenia | |
Umyć truskawki, osączyć dokładnie, odszypułkować. Większe pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek. Cukier utrzeć z miękkim masłem. Dodać po jednym żółtku. Zmiksować na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i solą. Wmieszać mąkę z proszkiem do masy. Ubić białka na pianę. Wmieszać do masy z mąką 1/3 piany a potem resztę. Dokładnie, delikatnie wymieszać. Sporą blachę lub dużą tortownicę wyłożyć papierem lub posmarować masłem. Wlać ciasto i posypać truskawkami. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Sprawdzić patyczkiem. Podawać po ostudzeniu.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...