Zagniatamy ciasto. Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło, jajko, cukier puder oraz łyżkę śmietany. Kiedy składniki połączą się na jednolitą masę wstawiamy zlepioną "kulkę" do lodówki na około 20 minut. Ważne, aby nie przesadzić z czasem zagniatania ciasta, ponieważ może nie udać się.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Dynię wydrążamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka razem z cukrem i przekrojoną na pół laską wanilii, wlewamy mleko i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż dynia będzie miękka. Kiedy osiągniemy ten etap odstawamy garnek do ostygnięcia, wcześniej wyciągamy laskę wanilii z masy. Całość miksujemy. Do chłodnej masy dodajemy rozbełtane jajka i ponownie miksujemy.
Ciastem wyklejamy formę do tarty. Solidnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku około 15-20min w temp.180C. Po tym wlewamy masę i pieczemy kolejne 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy aż ostygnie.
Tartę możemy podawać z cukrem pudrem oraz kwaśnym owocem, np. czerwoną porzeczką.