Pizza :)
Ciasto składniki suche (2 placki)
- 3 szklanki mąki (2 tortowej, 1 pszenna ) Ja daje tylko pszenną
- 1 płaska stołowa cukru
- 1 łyżeczka czubata soli
- zioła - najlepiej przyprawa włoska ale Ja daje (oregano, bazylie i zioła prowansalskie ) ilość wedle uznania
- papryka czerwona słodka ( na czubek trzonka łyżki )
- Otręby pszenne i płatki owsiane po jednej garści ( Ja daje 2 garście otrębów)
Drożdże jeśli suche to wsyp je do tego co powyżej
+ osobno w kubeczku woda ciepła do tego 3 łyżki oleju odrobina cukru
Jeśli świeże to zrobić rozczyn
5dkg świeżych drożdży
3 łyżki oleju
odrobina cukru + ciepła woda ( Ja w sumie daje więcej tej wody bo mi zawsze mało :P )
Odstawić na 3-5 min drożdże wlać i zagnieść ciasto
Sos
3 łyżki koncentratu + trochę wody
Oliwa 1/2 łyżeczki ( choć Ja tu wszystko robię na oko w miarę potrzeb )
zioła ( powtórka z tym co wyżej )
czosnek 2 ząbki ( drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę)
wymieszać i odstawić na 10 min aby się wszystko przegryzło z czosnkiem
Wyrobione ciasto odstawiamy by wyrosło
potem dzielimy na 2 części na blacie położyć papier do pieczenia ręce pokropić olejem zrobić kulkę uformować placek po wierzchu posmarować olejem to produkty nie będą się wchłaniać w ciasto posmarować sosem posypać serem tartym położyć ( tu wolność słowa wedle uznania składniki ) ale pieczarki i cebulkę proponuję podsmażyć na patelni za wiele tego też nie dawać bo będzie za ciężko i pizza nie wyrośnie troszkę sera po wierzchu i posypać ziołami ( już je pamiętamy :) )
Nagrzewamy piecyk 250C na termoobiegu z blachą w środku ale wcześniej wyciągamy tą kratkę do grilla będzie nam potrzebna.
Jak piecyk się nagrzeje wyciągamy blachę wcześniej pizzę na papierze kładziemy na tą kratkę od grilla i przekładamy na blachę i wkładamy do piecyka.
Pieczenie 8-10 min ale po 5 pilnować :P bo w chwilę może być już odpowiednia a o tym decydujesz ty czy mocniej zarumieniona czy nie :)
Wyciągamy np. na kuchenkę bierzemy kratkę i ściągamy z papierem z blachy na kratkę - kratkę z pizzą kładziemy na zlewie wyciągamy papier i dajemy jej z 10 min na odparowanie i tym sposobem pizza jest chrupiąca a nie gumiasta i miękka :) Po prostu nie dajemy jej się spocić :D
Przekładamy na deskę i kroimy Ja robię do tego sos paprykowy z torebki już na szybkiego :D z knorra zawartość torebki mieszam z ketchupem i majonezem lub po prostu ketchup
Życzę smacznego :)