Pizza z wędzonką, bryndzą i prawdziwkami
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 340 g |
suszone drożdże | 5 g |
cukier | 1,5 łyżeczki |
sól | 1,5 łyżeczki |
oliwa | 2 łyżeczki |
letnia woda | 250 ml |
dodatki: |
prawdziwki świeże | 300 g |
wędzonka krotoszyńska | 200 g |
bryndza | 200 g |
ser pecorino lub inny owczy dojrzewający | 150 g |
tymianek | 8 gałązek |
oliwa extra vergine | 4 łyżeczki |
świeżo zmielony pieprz | do smaku |
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na 4 porcje i uformować w kule. Przykryć je folią i odstawić na 45 minut, aby urosły (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksimum. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w cieniutkie placki.
Wędzonkę pokroić na plasterki a następnie w kwadraty. Prawdziwki oczyścić i pokroić na plastry. Zerwać listki z łodyżek tymianku, lub jeśli łodyżki są miękkie, posiekać je całe. Pokruszyć bryndzę na placki ciasta. Posypać prawdziwkami, wędzonką i tymiankiem, skropić oliwą. Piec w piecyku do pizzy 4-5 minut, lub w zwykłym piekarniku rozgrzanym do maksimum - około 15 minut. Po wyjęciu z pieca posypać płatkami sera pecorino i oprószyć pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.