Pizza z wędzonką, bryndzą i prawdziwkami

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 340 g
suszone drożdże 5 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
letnia woda 250 ml
dodatki:
prawdziwki świeże 300 g
wędzonka krotoszyńska 200 g
bryndza 200 g
ser pecorino lub inny owczy dojrzewający 150 g
tymianek 8 gałązek
oliwa extra vergine 4 łyżeczki
świeżo zmielony pieprz do smaku
Super aromatyczna gorąca kanapka. Włoski przepis na polskie smaki.

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na 4 porcje i uformować w kule. Przykryć je folią i odstawić na 45 minut, aby urosły (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksimum. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w cieniutkie placki.

Wędzonkę pokroić na plasterki a następnie w kwadraty. Prawdziwki oczyścić i pokroić na plastry. Zerwać listki z łodyżek tymianku, lub jeśli łodyżki są miękkie, posiekać je całe. Pokruszyć bryndzę na placki ciasta. Posypać prawdziwkami, wędzonką i tymiankiem, skropić oliwą. Piec w piecyku do pizzy 4-5 minut, lub w zwykłym piekarniku rozgrzanym do maksimum - około 15 minut. Po wyjęciu z pieca posypać płatkami sera pecorino i oprószyć pieprzem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.