Pizza z pesto z pietruszki i oscypkiem
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
mąka | 340 g |
Suszone droższe | 5 g |
cukier | 1,5 łyżeczki |
sól | 1,5 łyżeczki |
oliwa | 2 łyżeczki |
letnia woda | 250 ml |
dodatki: | |
Pesto z natki pietruszki | 400 g |
oscypek | 150 g |
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na 4 porcje i uformować w kule. Przykryć je folią i odstawić na 45 minut, aby urosły (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksimum. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na cieniutkie placki. Na każdym rozsmarować warstwę pesto z pietruszki ( kup w sklepie) i rozłożyć platserki oscypka. Przełożyć na papierze na gorącą blachę i piec aż ciasto będzie złociste na brzegach (około 10-15 minut). Pizza wychodzi najlepiej w piecu do pizzy ( Własny piec do pizzy - Sprawdź)
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.