Pizza jest niezwykłym daniem...dajemy do niej na co mamy ochotę..U mnie jest salami, mozarella, zielone oliwki, cebula oregano, bazylia i oczywiście najważniejszy sos pomidorowy.
Drożdże rozrabiamy z woda i cukrem, aby zaczęły pracować, na 15 minut odstawiając.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, oliwę i rozczyn wcześniej zrobiony.
Dokładnie wyrabiamy ciasto i dzielimy go na 3 "bułeczki". Smarujemy je lekko byłeczki olejem, aby nam nie wyschły, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po czasie oczekiwania ciasto rozciągamy lub rozwałkowujemy i kładziemy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym i dajemy co nam w duszy gra :)
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąki pszennej razowej | 1 i 1/2 szklanki |
mąki pszennej | 1 szklanka |
drożdży | 1/4 kostki |
ciepłej wody | 3/4 szklanki |
cukru | 1 łyżka |
oliwy | 1 łyżka |
soli | 1 płaska łyżka |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...