Pizza na deser

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
na pizzę:
mąka 350 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
suszone drożdże 5 g
letnia woda 250 ml
na obłożenie:
truskawki świeże lub mrożone 1 kg
marcepan 200g
pistacje łuskane 200g
cukier do nadzienia 100g
mięta pęczek
cytryna 1
miód 2 łyżki
cukier puder 8łyżeczek
Pyszne i zaskakujące ciastko na bazie najprostszego ciasta do pizzy. Zamiast sosu pomidorowego sos truskawkowy, zamiast mozzarelli, marcepan a do tego pesto z pistacji. Małmazja!

Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).

W tym czasie przygotować pozostałe składniki: Zmiksować połowę truskawek z cukrem i sokiem z połowy cytryny. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż mus zgęstnieje, przestudzić. Garść pistacji odłożyć do dekoracji i uprażyć na suchej patelni. Resztę pistacji utrzeć w moździerzu z miodem, garścią liści mięty i sokiem z połowy cytryny. Marcepan pokroić na plastry.

Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę. Oprószyć ciasto mąką i wałkować na arkuszach papieru do pieczenia, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 15 cm. Każdy placek posmarować musem truskawkowym, obłożyć  marcepanem i pistacjowym pesto. Przełożyć na papierze wprost na gorącą blaszkę. Piec aż brzegi ciasta nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu ułożyć na pizzach świeże truskawki, orzeszki pistacji i listki mięty. Oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga! Używając mrożonych truskawek ułożyć je bez rozmrażania na cieście przed włożeniem do pieca. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.