- Czas przygotowania 45 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
na pizzę: | |
mąka | 350 g |
cukier | 1,5 łyżeczki |
sól | 1,5 łyżeczki |
oliwa | 2 łyżeczki |
suszone drożdże | 5 g |
letnia woda | 250 ml |
na obłożenie: |
truskawki świeże lub mrożone | 1 kg |
marcepan | 200g |
pistacje łuskane | 200g |
cukier do nadzienia | 100g |
mięta | pęczek |
cytryna | 1 |
miód | 2 łyżki |
cukier puder | 8łyżeczek |
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule. Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
W tym czasie przygotować pozostałe składniki: Zmiksować połowę truskawek z cukrem i sokiem z połowy cytryny. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż mus zgęstnieje, przestudzić. Garść pistacji odłożyć do dekoracji i uprażyć na suchej patelni. Resztę pistacji utrzeć w moździerzu z miodem, garścią liści mięty i sokiem z połowy cytryny. Marcepan pokroić na plastry.
Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksymalną temperaturę. Oprószyć ciasto mąką i wałkować na arkuszach papieru do pieczenia, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 15 cm. Każdy placek posmarować musem truskawkowym, obłożyć marcepanem i pistacjowym pesto. Przełożyć na papierze wprost na gorącą blaszkę. Piec aż brzegi ciasta nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu ułożyć na pizzach świeże truskawki, orzeszki pistacji i listki mięty. Oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga! Używając mrożonych truskawek ułożyć je bez rozmrażania na cieście przed włożeniem do pieca.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...