Pizza Murano

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto (patrz: przepisy podstawowe)
na wierzch każdego placka:
konfitura cebulowa 2 łyżki
bakłażan 3 plastry
cukinia 5 plasterków
pieczona papryka żółta 3 plastry
pomidory 5 plastrów
starty ser taleggio 3 łyżki
rozmaryn 1 gałązka
Pizza Murano dostępna jest w menu restauracji Venezia w Warszawie.

Sprawdź przepis na ciasto na pizzę.

Z przygotowanego wcześniej ciasta uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Na każdym rozsmarować konfiturę, ułożyć warzywa, obsypać serem. Piec aż brzegi pizzy nabiorą złotego koloru, a ser się rozpuści. Po wyjęciu z pieca obsypać igiełkami rozmarynu.

Konfiturę cebulową robi się dusząc długo na wolnym ogniu, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka w czerwonym wytrawnym winie. Pod koniec duszenia, konfiturę słodzi się miodem.

Fot. www.venezia.com.pl

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.