Pizza Murano
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto (patrz: przepisy podstawowe) | |
na wierzch każdego placka: | |
konfitura cebulowa | 2 łyżki |
bakłażan | 3 plastry |
cukinia | 5 plasterków |
pieczona papryka żółta | 3 plastry |
pomidory | 5 plastrów |
starty ser taleggio | 3 łyżki |
rozmaryn | 1 gałązka |
Pizza Murano dostępna jest w menu restauracji Venezia w Warszawie.
Sprawdź przepis na ciasto na pizzę.
Z przygotowanego wcześniej ciasta uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Na każdym rozsmarować konfiturę, ułożyć warzywa, obsypać serem. Piec aż brzegi pizzy nabiorą złotego koloru, a ser się rozpuści. Po wyjęciu z pieca obsypać igiełkami rozmarynu.
Konfiturę cebulową robi się dusząc długo na wolnym ogniu, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka w czerwonym wytrawnym winie. Pod koniec duszenia, konfiturę słodzi się miodem.
Fot. www.venezia.com.pl
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.