Piknikowe tortille z kurczakiem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
czerwona papryka | 1 |
żółta papryka | 1 |
sałata | pół |
świeży ogórek | 1 |
tortille | 4 |
oliwa | |
posypka: | |
sól | 1/2 łyżeczki |
słodka papryka | 1łyżka |
zioła prowansalskie | 1łyżka |
pieprz |
Tortille to dobry pomysł nie tylko na piknik. Sprawdzają się w każdej sytuacji, gdy trzeba jeść rękami. Znakomite na podróż.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Do torebki foliowej wsypać wszystkie składniki posypki. Wstrząsnąć. Włożyć do torebki kurczaka, zamknąć (zakręcić) i potrząsać torebką, aż posypka pokryje kurczaka równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 200C . Wyłożyć płaską blachę papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć paski kurczaka w jednej warstwie, skropić oliwą. Piec 7-10 minut. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Ogórek i papryki pokroić w słupki. Ułożyć na tortillach mięso i warzywa, zawinąć. Oddzielnie można podać sos czosnkowy lub winegret.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.