Piknikowe tortille z kurczakiem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1
czerwona papryka 1
żółta papryka 1
sałata pół
świeży ogórek 1
tortille 4
oliwa
posypka:
sól 1/2 łyżeczki
słodka papryka 1łyżka
zioła prowansalskie 1łyżka
pieprz
Tortille to dobry pomysł nie tylko na piknik. Sprawdzają się w każdej sytuacji, gdy trzeba jeść rękami. Znakomite na podróż.

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Do torebki foliowej wsypać wszystkie składniki posypki. Wstrząsnąć. Włożyć do torebki kurczaka, zamknąć (zakręcić) i potrząsać torebką, aż posypka pokryje kurczaka równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 200C . Wyłożyć płaską blachę papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć paski kurczaka w jednej warstwie, skropić oliwą. Piec 7-10 minut. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne. Ogórek i papryki pokroić w słupki. Ułożyć na tortillach mięso i warzywa, zawinąć. Oddzielnie można podać sos czosnkowy lub winegret.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.