Piersi z kaczki z mango
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
piersi z kaczki | 4 |
bulion z kurczaka | 3 łyżki |
masło | 2 łyżki |
sok pomarańczowy | 2 łyżki |
brandy | 1 łyżka |
małe mango | 2 |
sól, pieprz |
Mango obrać, oddzielić od pestek, pokroić na kawałki, można też zblendować je na mus. Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratę. Patelnię rozgrzać. Smażyć piersi z kaczki od strony skóry przez około 5-6 minut. Zmniejszyć okień, przewrócić piersi na drugą stronę i smażyć pod przykryciem kolejne kilka minut (długość smażenia zależy od tego, na ile ścięte mięso chce się uzykać). Zdjąć piersi z patelni przełożyć je do miski i przykryć talerzem (tak żeby mięso cały czas było ciepłe). Na tę samą patelnię wlać bulion, dodać pokrojone w ćwiartki mango, abo też dwie łyżki musu z mango, sok pomarańczowy, pieprz, masło i brandy. Zredukować sos. Doprawić solą i pieprzem. Piersi z kaczki podawać w plastach ułożonych na mango, polać sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.