Piersi kacze z konfiturą wiśniową
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Piersi kaczki | 2 |
oliwa | 1/2 łyżeczki |
sól i pieprz | do smaku |
świeży rozmaryn | 4 gałązki |
czerwone wytrawne wino | 200 ml |
Wiśnie w marynacie | 200 g |
miód gryczany | 1 łyżka |
Naciąć skórę i tłuszcz na mięsie w kratkę, uważając żeby nie przeciąć włókien mięsa. Natrzeć mięso i skórę solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu z dwóch gałązek. Dwie pozostałe zostawić do podania potrawy. Rozgrzać patelnię skropioną oliwą i ułożyć na niej mięso naciętą skórą do dołu. Wytopić tłuszcz ze skóry. Następnie wlać wino i miód, i dusić razem 2 -3 minuty. Przełożyć mięso z patelni do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C na 15 minut. Sos powstały na patelni gotować aż połowa odparuje. Dodać wiśnie w marynacie ( kup w naszym sklepie ) i doprowadzić do wrzenia. Doprawić sos solą i pieprzem. Wyjąć mięso z piekarnika. Zostawić na 5 minut, żeby soki się rozeszły i pokroić w plastry. Sos z brytfanki wlać do sosu na patelni i wymieszać. Podawać z wiśniowym sosem, posypane igiełkami świeżego rozmarynu. Ziemniaki purée będą znakomitym dodatkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.