- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
Piersi kaczki | 2 |
oliwa | 1/2 łyżeczki |
sól i pieprz | do smaku |
świeży rozmaryn | 4 gałązki |
czerwone wytrawne wino | 200 ml |
Wiśnie w marynacie | 200 g |
miód gryczany | 1 łyżka |
Naciąć skórę i tłuszcz na mięsie w kratkę, uważając żeby nie przeciąć włókien mięsa. Natrzeć mięso i skórę solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu z dwóch gałązek. Dwie pozostałe zostawić do podania potrawy. Rozgrzać patelnię skropioną oliwą i ułożyć na niej mięso naciętą skórą do dołu. Wytopić tłuszcz ze skóry. Następnie wlać wino i miód, i dusić razem 2 -3 minuty. Przełożyć mięso z patelni do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C na 15 minut. Sos powstały na patelni gotować aż połowa odparuje. Dodać wiśnie w marynacie ( kup w naszym sklepie ) i doprowadzić do wrzenia. Doprawić sos solą i pieprzem. Wyjąć mięso z piekarnika. Zostawić na 5 minut, żeby soki się rozeszły i pokroić w plastry. Sos z brytfanki wlać do sosu na patelni i wymieszać. Podawać z wiśniowym sosem, posypane igiełkami świeżego rozmarynu. Ziemniaki purée będą znakomitym dodatkiem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...