Pierś z kurczaka z zielonymi warzywami
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 2 |
brokuł | pół |
Groszek mrożony | 1 szklanka |
cuknia | 1 |
natka pietruszki | 1 mały pęczek |
czosnek | 3 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
wywar warzywny | 1 litr |
klarowane masło | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
mąka | 2 łyżki |
mleko 2% | 1 szklanka |
młode ziemniaki | 700 g |
Ziemniaki oskrobać. Pierś z kurczaka przeciąć na 2 części, posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na klarowanym maśle na złoto. Zalać bulionem i dusić do miękkości (ok 20 minut). Cukinię pokroić w plasterki, brokuł podzielić na różyczki. Cukinię, brokuł i groszek ugotować w osolonym i lekko pocukrzonym wrzątku (ok 6 minut). Odcedzić. Ugotować ziemniaki i pokroić w plastry. Wyjąć mięso z wywaru. W rondelku rozpuścić masło z mąką. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko i wywar, energicznie mieszając rózgą. Gotować 5 minut. Dodać roztarty czosnek i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku. Włożyć do sosu mięso, cukinię, groszek i brokuła, poddusić 3-4 minuty. Dodać posiekaną natkę. Pokrojone w plasterki ziemniaczki obłożyć mięsem z warzywami i polać sosem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.