Pierś z kurczaka z zielonymi warzywami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 2
brokuł pół
Groszek mrożony 1 szklanka
cuknia 1
natka pietruszki 1 mały pęczek
czosnek 3 ząbki
gałka muszkatołowa szczypta
wywar warzywny 1 litr
klarowane masło 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2% 1 szklanka
młode ziemniaki 700 g
Podana w ten sposób pierś z kurczaka staje się daniem eleganckim.

Ziemniaki oskrobać. Pierś z kurczaka przeciąć na 2 części, posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na klarowanym maśle na złoto. Zalać bulionem i dusić do miękkości (ok 20 minut). Cukinię pokroić w plasterki, brokuł podzielić na różyczki. Cukinię, brokuł i groszek ugotować w osolonym i lekko pocukrzonym wrzątku (ok 6 minut). Odcedzić. Ugotować ziemniaki i pokroić w plastry. Wyjąć mięso z wywaru. W rondelku rozpuścić masło z mąką. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko i wywar, energicznie mieszając rózgą. Gotować 5 minut. Dodać roztarty czosnek i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku. Włożyć do sosu mięso, cukinię, groszek i brokuła, poddusić 3-4 minuty. Dodać posiekaną natkę. Pokrojone w plasterki ziemniaczki obłożyć mięsem z warzywami i polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.