- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 2 |
brokuł | pół |
Groszek mrożony | 1 szklanka |
cuknia | 1 |
natka pietruszki | 1 mały pęczek |
czosnek | 3 ząbki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
wywar warzywny | 1 litr |
klarowane masło | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
mąka | 2 łyżki |
mleko 2% | 1 szklanka |
młode ziemniaki | 700 g |
Ziemniaki oskrobać. Pierś z kurczaka przeciąć na 2 części, posolić, oprószyć pieprzem, obsmażyć na klarowanym maśle na złoto. Zalać bulionem i dusić do miękkości (ok 20 minut). Cukinię pokroić w plasterki, brokuł podzielić na różyczki. Cukinię, brokuł i groszek ugotować w osolonym i lekko pocukrzonym wrzątku (ok 6 minut). Odcedzić. Ugotować ziemniaki i pokroić w plastry. Wyjąć mięso z wywaru. W rondelku rozpuścić masło z mąką. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko i wywar, energicznie mieszając rózgą. Gotować 5 minut. Dodać roztarty czosnek i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku. Włożyć do sosu mięso, cukinię, groszek i brokuła, poddusić 3-4 minuty. Dodać posiekaną natkę. Pokrojone w plasterki ziemniaczki obłożyć mięsem z warzywami i polać sosem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Arbuz jak viagra
- 9. Fasolka po bretońsku
- 10. Ciasto na pizzę
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...