Pierś z kurczaka dzielimy na odpowiednie porcje, delikatnie rozbijamy (można to zrobić ręką, żeby części nie były zbyt płaskie) i nacieramy solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i pozostawiamy na około 10 min. w lodówce. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy pieczarki. Kroimy cebulę. Warzywa umieszczamy na rozgrzanej oliwie i dusimy pod przykryciem. Po pewnym czasie doprawiamy solą i pieprzem, a kiedy zmiękną dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień. Sos trzymamy tak ok.5-7 min. Pierś smażymy na patelni na złoty kolor. Tak przygotowane mięso polewamy sosem grzybowym.
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka | 500 g |
sól | szczypta |
pieprz | szczypta |
pieczarki | 500 g |
cebula | 1 szt |
natka pietruszki | garść |
oliwa z oliwek | kilka łyżek |
czosnek | 2 ząbki |
śmietana 18 | 200 ml |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...