Pierś kurczka na śliwkach

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1
boczek wędzony 3-4 plasterki
szałwia kilka listków
cebula cukrowa 1
śliwki 4-5
sól i pieprz do smaku
Znakomita propozycja dla wszystkich lubiących połączenie mięsa z owocami.

Pierś kurczaka, opłukać, osuszyć, zawinąć w plasterki boczku. Cebule obrac  pokroić w plastry. Kurczaka i cebulę upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C (ok 25 minut). Szałwię umyc i osuszyć. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cząstki. Upieczonego kurczaka pokroić, ułozyć wraz z cebulką na śliwkach. Posypać listkami szałwii. Podawać natychmiast.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.