Pierś kurczka na śliwkach
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 |
boczek wędzony | 3-4 plasterki |
szałwia | kilka listków |
cebula cukrowa | 1 |
śliwki | 4-5 |
sól i pieprz do smaku |
Znakomita propozycja dla wszystkich lubiących połączenie mięsa z owocami.
Pierś kurczaka, opłukać, osuszyć, zawinąć w plasterki boczku. Cebule obrac pokroić w plastry. Kurczaka i cebulę upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C (ok 25 minut). Szałwię umyc i osuszyć. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w cząstki. Upieczonego kurczaka pokroić, ułozyć wraz z cebulką na śliwkach. Posypać listkami szałwii. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.