Pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i gorgonzolą

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 2
szpinak świeży 2 spore garście
gorogonzola 50 g
bułka tarta 5-6 łyżek
jaja 2
mąka 4 łyżki
olej lub klarowane masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Klasyczne połączenie gorgonzoli i szpinaku tym razem w apetycznej, mięsnej kieszonce.

Szpinak opłukać, sparzyć wrzątkiem na sitku, dobrze osączyć (dociskając łyżką do sitka). Posiekać i wymieszać z gorgonzolą. Piersi z kurczaka opłukać rozciąć z boku, lekko posolić. Do powstałej kieszonki włożyć nadzienie ze szpinaku. Złożyć piersi tak, aby szpinak znalazł się wewnątrz. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z warzywami i ziołami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.