Pierś kurczaka nadziewana szpinakiem i gorgonzolą
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 2 |
szpinak świeży | 2 spore garście |
gorogonzola | 50 g |
bułka tarta | 5-6 łyżek |
jaja | 2 |
mąka | 4 łyżki |
olej lub klarowane masło do smażenia | |
sól i pieprz do smaku |
Klasyczne połączenie gorgonzoli i szpinaku tym razem w apetycznej, mięsnej kieszonce.
Szpinak opłukać, sparzyć wrzątkiem na sitku, dobrze osączyć (dociskając łyżką do sitka). Posiekać i wymieszać z gorgonzolą. Piersi z kurczaka opłukać rozciąć z boku, lekko posolić. Do powstałej kieszonki włożyć nadzienie ze szpinaku. Złożyć piersi tak, aby szpinak znalazł się wewnątrz. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z warzywami i ziołami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.