Pierś kurczaka faszerowana daktylami
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza | 1 duża |
daktyle | garść |
orzechy włoskie | garść |
gorogonzola | 100g |
sól i pieprz do smaku |
Danie bardzo efektowne a łatwe i szybki w przygotowaniu.
Mięso opłukać i wysuszyć. Daktyle, orzechy i ser pokroić drobno. Ostrym, wąskim nożem wyciąć w piersi otwór wzdłuż. Wepchnąć w otwór farsz z daktyli, orzechów i sera. Można też rozciąć pierś wzdłuż, lekko rozklepać, posmarować farszem i ciasno zwinąć. Oprószyć solą i pieprzem. Piec 30 minut w temperaturze 200C, w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.