Pierś kurczaka faszerowana daktylami

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś kurczaka pojedyncza 1 duża
daktyle garść
orzechy włoskie garść
gorogonzola 100g
sól i pieprz do smaku
Danie bardzo efektowne a łatwe i szybki w przygotowaniu.

Mięso opłukać i wysuszyć. Daktyle, orzechy i ser pokroić drobno. Ostrym, wąskim nożem wyciąć w piersi otwór wzdłuż. Wepchnąć w otwór farsz z daktyli, orzechów i sera.  Można też rozciąć pierś wzdłuż, lekko rozklepać, posmarować  farszem i ciasno zwinąć. Oprószyć solą i pieprzem. Piec 30 minut w temperaturze 200C, w rękawie do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.