Pierogi ze szczupaka
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Farsz: | |
filet ze szczupaka | 500 g |
wędzona sielawa, ale może też być wędzona sieja lub makrela | 250 g |
cebula | 1 |
sól i pieprz | do smaku |
ciasto: | |
mąka | 1 kg |
gorąca woda | |
sól | szczypta |
jajko |
Przepis z Karczmy Stary Młyn.
Przygotować farsz. Ryby przepuścić przez maszynkę, cebulę zeszklić na oleju, wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku. Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać sól, wodę, wbić jajko, zagnieść ciasto i starannie wyrobić. Podzielić na części. Każdą część wałkować dosyć cienko, wykrawać krążki o średnicy ok. 7 cm. Na środek krążka nakładać łyżeczką nadzienie, składać na pół, dokładnie zlepiając. Ulepione pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane pierogi możemy podawać z sosem śmietanowo-cytrynowym, albo podsmażyć na maśle i podawać z sosem śmietanowo-koperkowym.
Więcej regionalnych smaków znajdziesz w najnowszej książce Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.